Waar Sport en gezelligheid samenkomen..........
Home
Vereniging
Opleidingen
Agenda
Nieuwsbrief
Introductieduik
Leden
Foto's
Filmpjes
Duiknieuws
Links
Contact webbeheer
VIERMASTER VERGAAN TIJDENS HARDE WIND!!!
Op zondag 23 augustus 2015 toen de uittocht van SAIL gaande was is de viermaster “PAMIR” vergaan tijdens de harde wind.
De reder/eigenaar van dit schip dhr. van Velzen was erg geschrokken en overstuur want hoe kun je nu deze viermaster, waar hij jarenlang aan gewerkt heeft, weer boven water krijgen.
Gelukkig was Martin Willems één van onze leden van duikvereniging O.S.V. Ascon te Monster toevallig in de buurt die aanbood om met andere leden van O.S.V. Ascon zijn schip te willen bergen.
Woensdag 25 augustus was het dan zover om het wrak van de viermaster te lokaliseren en zien boven te krijgen.
Om 19:00 uur begonnen de voorbereidingen voor het zoeken naar het schip zoals diverse lijnen uitleggen, waaraan de duikers zaten om hun zwempatroon te kunnen volgen.
De 3 duikers Henk, Emmy en Tommy en standby duiker Patrick waren ondertussen omgekleed en hadden hun buddycheck gedaan.
Na de briefing gingen de 3 duikers te water en zwommen ze naar de hoofdlijnlijn die hen zou leiden naar het zoek-vertrekpunt om vandaar uit via een volglijn een cirkel te gaan zwemmen om het schip te vinden. De hoofdlijn bleek onderwater ergens aan vast te zitten. Dit bleek te gaan om een dreg die eerder gebruikt was om de viermaster te vinden.
Ondertussen was het zeer hard gaan regenen en gaan waaien en even zag het er naar uit dat we de zoekactie moesten staken i.v.m. onweer. Nadat de dreg door Martin met behulp van een bootje uit het water was gehaald ging de zoektocht toch verder.
De zoektocht werd bemoeilijkt door slecht zicht en een gezonken auto, wat gevaar opleverde voor het vast komen zitten van de lijnen. Na 3 rondjes gezwommen te hebben vonden de duikers uiteindelijk de Pamir, een beetje schuin liggend op de bodem. Het schip was gelukkig gemakkelijk te lichten.
Na zo’n 25min gedoken te hebben zag de “PAMIR” weer het daglicht.(zie foto1)
De heer van Velzen, is lid van Haagse Model Boot Club in Madestein te Den Haag en was zeer verrast dat hij zijn modelschip “PAMIR” van iets meer dan 1 meter lang, met alles en iedereen aan boord (lees: alle poppetjes, zeilen, roer e.d.) ongeschonden op het droge kon bewonderen.( Zie foto’s 2-3)
Wij van O.S.V. Ascon vonden het erg leuk en zeer uitdagend om onze buren bij Madestein (ons clubhuis is om de hoek) Haagse Model Boot Club te kunnen helpen bij het zoeken en vinden van een van hun modelboten. En mocht het eventueel nodig zijn bij een volgende keer, willen wij weer helpen.
Als laatste nog een foto hoe de viermaster “PAMIR” er uitzag in betere tijden van voor het zinken.(zie foto 4)
Voor info over Haagse Model Boot Club kijk op www.hmbc.nl
(foto 1)

(foto 2)

(foto 3)

(foto 4)